Warning: file_get_contents(http://vanha.tuukkavirtaperko.net/FinnishHeader.php): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/uno5869/public_html/wp-content/themes/Strip tuukkavirtaperko/functions.php on line 15

8 comments

 • Näinhän se menee. Ja sama meininki työpaikoilla, parisuhteissa ja sukulaissuhteissa.

  Ja kauppa käy!

  Ja kaikki paitsi uhri pysyy syyttöminä kaikkeen.

  Onneks on Thomas Szasz, Susan Forward ym.

 • Tuukka Virtaperko

  Tuo Thomas Szasz on minulle aiemmin tuntematon tyyppi. Sinänsä hyvää settiä, muta miten Szaszin mielestä sitten hoidettaisiin tyyppejä, jotka eivät voi elättää itseään yhteiskunnassa, kuten minua? Perustulo? Ei mitään? Taiteilija-apuraha minulle, useimmat muut kadulle? Yhteiskuntaan sopeutumattomuuden aiheuttamat ongelmat ovat todellisia, vaikkeivät ne johtuisi mistään sairaudesta.

 • Joo siisti äijä tuo Szasz!

  En voi puhua Szaszin puolesta mut käsittääkseni sen ja myös minun mielestä ne ilmiöt joita kutsutaan mielen sairauksiksi kuten masennus, keskittymishäiriö ja sosiaalinen sopetumattomuus eivät alkuunkaan ole elimellisiä sairauksia (paitsi niissä harvoissa tilanteissa joissa aivoissa tosiaan on jokin osa mäsänä) eikä niitä siten voida parantaa lääkkeillä eikä myöskään terapialla joka ei ota huomioon näiden yksilöllisten ongelmien yksilöllisiä, kasvatuksellisia ja loppujen lopuks sosiaalisia syntymenkanismeja. Ja jos kyseistä henkisen elämän ahdinkoa hoidetaan näillä edellämainituilla väärillä menetelmillä niin siinä on kyse siitä samasta kaltoinkohtelusta jonka seurauksena nämä ongelmat alunperin syntyivät ja sen vuoksi tilanne ei edellämainittujen väärien menetlemien myötä voi kohentua vaan päinvastoin yksilön kärsimys jatkuu ikuisesti vaikka se ei alkuunkaan ole tarpeen.

 • Oikeessa

  Yksilöllisyydestä puheenolleen ootkos muuten nähnyt “Timanttikoirien vuosi 1984” dokumenttielokuvaa? http://areena.yle.fi/video/1302984580432 Aivan loistava! Ainakin ekat puolisen tuntia.

 • Tuukka Virtaperko

  Tulkitset Szaszia varmaan ihan oikein tässä, mutta jos erilaisuudesta tosiaan koituu ihmiselle työkyvyttömyys, ja erilaisuus ei ole sairaus, niin tarvitaan muutoksia sosiaaliturvan rakenteeseen, että tällaiset ihmiset eivät joutuisi kadulle. Perustulo, esimerkiksi.

  Näyttelen Timanttikoirien vuosi 1984:ssä! Tsiigaa esim. kohtaa, jossa pukumiehet menevät vankiselliin. Jään kohtauksen lopussa kuvan oikeaan reunaan. Ystäväni olivat tekemässä tuota leffaa, ja pyysivät minua sitten muutamaan kohtaukseen. Olen iloinen, että pääsin näyttelemään siinä, kun se on jollakin tavalla minun näköinen leffa. Kommentoin taannoin blogin puolella joitakin näkemyksiä, joita Pete Europa siinä esittää. En tähän hätään muista nähneeni yhtäkään Timanttikoirien vuosi 1984:ää kovinkaan läheisesti muistuttavaa leffaa, mikä yksinään tekee siitä kiinnostavan, ja kyllähän se myös käsittelee minulle tärkeitä aiheita tavalla, jota pidän hyvänä.

 • Siistii!

  Joo mäkään en oo nähny mitään vastaavaa dokumenttielokuvaa. Loistopätkä!

 • Oma käsitykseni sielullisista kärismyksistä ja niistä johtuvista työkyvyttömyyksistä on että ne eivät synny erillaisuudesta vaan sen kieltämisestä, yhteisöissä ja yhteiskunnissa joissa monokulttuurisuus ja tasapäåistäminen rehottaa ja yksilölllisyyttä ei sallitaa riittävissä määrin kaikille vaan lähinnä harvoille ja muille hyvin suppeassa käsityksessä.

  Tosiasia on kuitenkin se että jokainen meistä syntyy hyvinkin ainutlaatuisena ja jos meitä väkisin estetään kasvamasta yhtä ainutlaatuisiksi aikuisiksi ja ilmentämästä tätä ainutlaatuisuuttaa niin siitä seuraa edellämainittua oireilua – luojan kiitos – ja se jatkuu yhtä kauan kuin edellämainitun yksilöllisyyttä ja siten elämää nujertavan ideologian antaa ohjata omaa elämäänsä.

  Noin mä sen näen.

 • Tuukka Virtaperko

  Ei ole niin, että kieltäminen on aktiivista toimintaa ja salliminen passiivista. Esimerkiksi minun elämäntyylini “salliminen” edellyttää Kelalta lähes kahdentoista tuhannen euron vuosittaista panosta. Toki tämä on paljon vähemmän kuin yhden vangin vuosittainen hoito maksaa, muttei tämä mikään taskuraha silti ole. Jos minun elämäntyylini halutaan sallia niin, että olisinkin henkisesti terve, minulle pitäisi antaa riittävästi rahaa johonkin muuhun syyhyn kuin sairauteen vedoten. Miten tämä järjestettäisiin?

  Kärjistän nyt hieman, mutta yleisesti ottaen asia ei ole niin, että mielisairaalat lähettäisivät rankkureita kaduille, jotka laittaisivat haaviinsa jokaisen, joka esimerkiksi sattuu väittämään olevansa profeetta tai jumala. Joku Arto Paasilinnan Ulvova mylläri ei kuvasta sitä, millaista psykiatria yleensä on. Terveen papereilla saa olla helvetin omituinen jos pystyy tekemään työtä ja olemaan jossakin määrin vaaraton ympäristölleen.

  Suomessa on sosiaaliturva, joten täällä työkyvyttömät saavat leivän suuhun ilmaiseksi, mutta vain jos heidät luokitellaan sairaiksi. Suomessa on siis hyvä asia saada hullun paperit, jos on työkyvytön. Jos täällä ajetaan läpi joku Szaszin “mielisairauden käsite on enimmäkseen myytti” -linja, niin meidän pitää potkaista aika monta eläkeläistä kadulle joko selviämään, kitumaan tai kuolemaan.

  Tarkoittaako se, että minun erilaisuuteni pitäisi hyväksyä, sitä, että minulle pitäisi myöntää elinikäinen apuraha? Jos tarkoittaa, niin voisin olla samoilla linjoilla. Mutta entä sellaiset mielisairaat, jotka kärsivät vakavasta masennuksesta eivätkä pysty tekemään muuta kuin pelaamaan WoWia? Tällainen henkilö on työkyvytön, mutta ei WoWin pelaamiseen voi myöntää apurahaa.

  Mielisairaus ei ole pelkästään sitä, että ihmisellä on hassuja ajatuksia päässä. Vakavasti mielisairaat ihmiset ovat usein vaarallisia etenkin itselleen. Mielisairaus voi olla sitä, että ihminen ei syö ruokaa, koska uskoo kaiken ruoan olevan myrkytettyä, ja nääntyy nälkään. Suuri loogikko Kurt Gödel kuoli näin. Mutta tietääkseni häntä ei koskaan yritetty myrkyttää tai uhkailtu myrkyttämisellä, eikä hänen kodistaan myöskään löytynyt myrkytettyä ruokaa. Onko sinusta jotenkin ongelmallista, että Gödel näännytti itsensä nälkään tällaisen syyn takia? Entä pitäisikö sellaiseen ehkä puuttua?

  Perustulon kannattaminen on ainoa tuntemani tapa, jolla saat ainakin kohtalaisen ratkaisun tässä esittämiini taloudellisiin kysymyksiin, jos nyt päätät kannattaa Szaszin näkemyksiä, jotka eivät huonoja toki olekaan, vaan minustakin varsin mielenkiintoisia ja hyvän oloisia. Siinä tapauksessa suosittelen, että äänestät Piraattipuoluetta. Mutta myös Vihreät kannattavat perustuloa.